DJHC Ltd

Viera Gray House

Viera Gray House

The Kitchen ventilation was small and inadequate in comparison to the size of the kitchen. The isolation devices were difficult to operate. There was no adequate supply ventilation. The AHU in the cold storage didn’t work very well, no evidence of air movement at the high-level grill.

DJ Higgins Brief: Commercial catering ventilation installations needs to comply with the following requirements: to be in full working order, has been balanced, commissioned and interlocked to the gas supply as per BS 6173 2009 (installation of gas-fired catering equipment) & DW172, IGEM UP19 design & installation of ventilation interlock systems.

The new system has been designed and installed to meet the new requirements and comply with the above standards. Viera Gray House is a 40 bedded home with a range of different styles and types of room suitable to meet the needs and tastes of most potential residents. The majority of the time the home is nearly full. The home is split over 2 main floors all serviced by a lift in the centre of the home, there is a nice dining room, the main lounge and a hairdresser.

David Higgins, of DJ Higgins Consulting Ltd, who headed up the Kitchen refurbishment project design, said: “The original ventilation system had problems with its performance, both supply and extract. Also, as the project evolved it became clear that a full-scale kitchen redesign was required to deliver the catering service for the care home, and that the existing ventilation was in the wrong location, and  would not deliver the performance required.”

He added: “The client’s brief was to ensure that the temperatures in the kitchen remain manageable throughout the year. The kitchen staff were protected from uncomfortably hot temperatures, without introducing draughts or noise disturbance, to ensure that it was a suitable working environment at all times.” This project evolved somewhat from the initial brief where just an upgrade of the ventilation system was to be completed. This was adapted to a whole Kitchen refurbishment including all new commercial equipment. An electrical re-wire, new hygienic white rock wall coverings and a new non-slip vinyl floor was installed. The client felt while the kitchen wasn’t operational it made perfect sense to upgrade the whole room. We had 12 weeks to complete the project but managed to complete within 10 weeks to ensure minimal disruption to the residents and staff.